Ons plan samenleven
Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. Door het succes van de eerste projectperiode heeft de Vlaamse overheid besloten het Plan Samenleven open te stellen voor een tweede projectperiode. Specifiek voor Plan Samenleven hebben we met UPOP voor elk lokaal bestuur ondersteuning klaar liggen. Deze ondersteuning helpt je met de uitvoering van de acties en versterkt de stad of gemeente voor de volledige periode van uitvoering van het plan.
Ons aanbod
We helpen je jouw Plan Samenleven vorm te geven.
UPOP focust op 2 belangrijke actiepunten:
1. Opleiding omstaandersprincipe
Omstaanderstraining
Iedereen is vroeg of laat getuige of slachtoffer van ongewenst gedrag. Het is vaak lastig om te reageren wanneer je het ziet gebeuren. Je wilt wel, maar verschillende gedachten remmen je af. Tijdens een omstaanderstraining leer je hoe je als actieve omstaander kunt helpen om dit gedrag te stoppen of hoe je kan voorkomen dat het erger wordt. Samen met de deelnemers wordt er geoefend naar hoe je op een goede en veilige manier kan reageren op verschillende situaties.
Train-de-trainer omstaanderstraining
Train-the-train omstaanderstraining: De train-the-trainer (TTT) sessie is gericht op het opleiden van nieuwe trainers. Wij geven hen de juiste inzichten, tools en handvaten om op hun beurt anderen op te leiden en vormen.
2. Lokaal actieplan polarisatie
Diversiteit en inclusie: een antwoord op polarisarie
In het traject “Diversiteit en inclusie: de basis” staan we stil bij wat diversiteit en inclusie betekenen en hoe beide concepten elkaar aanvullen. De deelnemers krijgen ook concrete tools en kennis aangereikt om bewustwording te creëren rondom onbewuste vooroordelen, verschillende referentiekaders, en polarisatie.
Hoe om te gaan met microagressie?
In deze sessie wordt ontrafeld wat micro-agressies zijn in het dagelijks leven of op de werkvloer. Deelnemers krijgen inzichten en handvaten mee om micro-agressies te herkennen, signaleren, aanpakken en voorkomen.
De volgende stappen
UPOP is bekend met de werkwijze van steden en gemeenten door onder andere haar samenwerking met de stad Brugge en de stad Gent. In Brugge bieden we een omstaanderstraining zowel aan het personeel als aan burgers en jongeren. Met de stad Gent werken we samen rond een traject ‘diversiteit en inclusie: de basis’ voor personeelsleden. Natuurlijk is elke stad of gemeente anders en daarom hanteren we altijd een gepersonaliseerde aanpak.
Onze experten staan voor je klaar om mee na te denken over welke acties het meest relevant zijn voor jouw stad of gemeente. Vul onderstaand formulier in en we bezorgen je een vrijblijvende offerte. Of misschien zit je nog met vragen of wil je een persoonlijk gesprek? Dat kan! Contacteer dan één van onze collega's!
NouNourara N