top of page

Voordelen van diversiteit op de werkvloer

Bijgewerkt op: 23 dec. 2020Ons land is heel divers. Zowel op vlak van nationaliteiten en culturen, als ook op vlak van leeftijdsgroepen en gender. Maar een divers land wil niet automatisch zeggen dat de bedrijven ook een divers personeelsbestand hebben. Nochtans brengt diversiteit op de werkvloer tal van voordelen met zich mee. Hieronder een greep:

Positieve employer branding

Je leest het goed, een divers personeelsbestand zorgt voor een beter werkgeversimago. Hoe diverser je medewerkers, hoe meer sollicitanten je aantrekt van verschillende achtergronden (nationaliteit, cultuur, gender en leeftijd). Potentiële medewerkers voelen zich tot je aangetrokken omdat ze zich welkom voelen.

Concurrentievoordeel

Daarboven op levert een divers personeelsbestand je een concurrentievoordeel op. Medewerkers met verschillende achtergronden weten beter wat op zich op andere markten afspeelt en daar kan jij dan weer op inspelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg; bedrijven met een multiculturele bedrijfsstrategie krijgen vanzelf een bredere kennis van de markt waarin ze zitten.

Boost in sales en productiviteit

Het heeft ook een positief effect op je sales: hoe diverser je personeelsbestand is, hoe meer mensen zich met je bedrijf of merk kunnen identificeren en hoe sneller ze gebruik gaan maken van je diensten of producten.

En last but not least, zijn bedrijven die een geslaagd diversiteitsbeleid hebben doorgaans productiever dan bedrijven die dat niet hebben. Volgens een onderzoek van McKinsey hebben bedrijven die gender, etnisch en cultureel diverse werknemers hebben meer kans om een beter financieel rendement - dat kan oplopen tot zelfs 36% - te hebben dan hun concurrenten. Hoewel meer gender en etnische diversiteit niet rechtstreeks leidt tot meer winst, toont het onderzoek wel dat bedrijven met een divers leiderschap succesvoller zijn dan bedrijven die dat niet hebben.

Als we - na de corona-crisis - onze welvaart willen behouden en zelfs versterken, dan zijn er meer inclusief diverse bedrijven en organisaties nodig die dit op een veerkrachtige, creatieve en innovatieve manier moeten realiseren. Laat dat net zijn wat wij doen, organisaties en bedrijven begeleiden naar de new way of work. Wanna join the revolution? Let us know!

Bron: https://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/why-diversity-matters#

https://www.randstad.nl/werkgevers/kenniscentrum/duurzaamheid/5-voordelen-van-meer-diversiteit-in-uw-organisatie

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page