top of page

De ultieme startersgids voor inclusieve bedrijfscultuur

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2021
Onze maatschappij is super divers. Een tijdje geleden schreef De Standaard dat maar liefst 1/3e van de Belgische bevolking van buitenlandse afkomst is. Een diverse maatschappij wil niet automatisch zeggen dat de Belgische bedrijven een divers personeels- of klantenbestand hebben. Nochtans brengt diversiteit in je organisatie tal van voordelen met zich mee, zoals een positief werkgeversimago, concurrentievoordeel en hogere productiviteit. Tijd dus om aan de slag te gaan en je bedrijf te boosten door te werken aan een inclusieve bedrijfscultuur!Waarom meer inclusieve diversiteit?


Zoals we hierboven al even kort hebben aangehaald, zijn er veel voordelen verbonden aan een divers personeelsbestand. Meer over deze voordelen kan je lezen in dit artikel.


Met diversiteit bedoelen we niet alleen in nationaliteit of cultuur, maar ook op vlak van leeftijdsgroepen en gender. Hoe diverser je personeelsbestand, hoe meer mensen zich aangetrokken voelen tot jouw bedrijf. Dit slaat zowel terug op klanten als potentiële werknemers.


Next gen geeft ook aan dat een divers personeelsbestand en een inclusieve bedrijfscultuur een doorslaggevende reden is om voor een werkgever te kiezen. Het laat zien dat je als bedrijf zorgt voor jouw personeel, klanten en samenleving. Bovendien voelen ze zich er meer thuis. Stuk voor stuk zaken waar jouw toekomstige werknemers naar op zoek zijn.


Hoe draagt inclusieve diversiteit bij tot het boosten van je bedrijfsgroei?


- Inclusieve bedrijven zijn doorgaans innovatiever.

- Inclusieve bedrijven hebben meer klanten en verbeterde verkopen.

- Inclusieve bedrijven genereren gemiddeld meer winst.

- Inclusieve bedrijven hebben een sterkere employer brand en trekken zo een breder scala aan talent aan.Nu we weten waarom een inclusieve bedrijfscultuur zo'n belangrijke rol speelt in je bedrijfsgroei, is het tijd om aan de slag te gaan. Wij hebben een 5 stappenplan ontwikkeld waarmee jij jouw bedrijfsgroei kan stimuleren om te werken aan een inclusieve bedrijfscultuur door te werken aan inclusie en diversiteit.
Stap 1: 360° analyse van je personeelsbestand


Vooraleer je je hele bedrijf onder handen neemt, moet je analyseren. Verzamel alle gegevens dat de huidige staat van diversiteit en inclusie van je personeel in kaart brengt.


Dit kan gaan van etniciteit, cultuur, geslacht, gender, persoonlijkheden tot eerder opgedane ervaringen, samenstelling van teams, etc.We sommen even een paar researchvormen voor je op die je kunnen helpen tijdens je analyse:

Desk research: Je neemt de persoonsgegevens en beschikbare informatie van je personeel grondig door.

Focusgroepen: Je treedt in dialoog met enkele medewerkers in de verschillende lagen van je bedrijf om een zo volledig mogelijk beeld.

Enquêtes: Je ondervraagt je volledige personeelsbestand over hoe zij het ervaren en hun perceptie van inclusie en diversiteit.
Stap 2: Stel prioriteiten en ontwikkel doelstellingen


Nu je een goed beeld hebt over de stand van zaken van je personeel en gegevens hebt over je bedrijfscultuur, is het tijd voor actie. Je giet de verschillende punten van verbetering in concrete ‘diversiteit en inclusie’-initiatieven.


Andere uitdagingen die we vaak tegenkomen zijn:

⁃ Weerstand tegen verandering in je bedrijfscultuur.

⁃ Gebrek aan diversiteit in management en leiderschapsteams.

⁃ Baised recruitment.


Eens je een concrete doelstelling hebt gedefinieerd, is het tijd om die te implementeren.
Stap 3: Walk the talk


Nu kan je jouw eigen Diversiteit-en Inclusie Programma ontwikkelen. Het is belangrijk dat je je prioriteiten voor ogen houdt. Zij zullen ervoor zorgen dat jouw inclusief diverse bedrijfscultuur je bedrijfsdoelstellingen zal ondersteunen en zo je bedrijf doet groeien.


We geven je een aantal voorbeelden van zo'n initiatieven waar we zelf aan gewerkt hebben: ⁃ beleidsveranderingen doorvoeren in organisaties voor meer diversiteit ⁃ trainen van je personeel en hen opleidingen laten volgen rond inclusief communiceren, unconscious bias, etc. ⁃ uitrusten van personeel met de juiste tools om om te gaan met diverse klantenbestanden ⁃ HR processen en campagnes opstarten die diverser talent aantrekt
Stap 4: Talk about the Walk


Wanneer je meer inclusieve diversiteit wil in je organisatie, is het belangrijk dat iedere werknemer zijn steentje bijdraagt. Maar het is de taak van het management om het personeel te inspireren, steunen en motiveren om deze verandering mee te helpen uitrollen. Het commitment van het management is enorm belangrijk voor het slagen in de opzet. Alleen zo creëer je een draagvlak voor de nieuwe koers dat je als organisatie wilt varen.


En remember: er bestaat geen overcommunicatie in tijden van transformatie!
Stap 5: Meten is weten


Hoe weet je nu of je in je opzet bent geslaagd? Het is een kwestie van het niet moeilijker te maken dan het is: door te meten.


Alleen door te meten kan je te weten komen of je doelstellingen bereikt zijn. Door te meten blijven je plannen niet enkel dat, maar wordt het ook effectief omgezet in actie.


Enkele elementen die je kan meenemen in je impactmeting:

⁃ vertegenwoordiging op de werkvloer

⁃ werknemerstevredenheid

⁃ retentie van werknemers

⁃ employer brand


Combineer zeker ook het kwantitatief onderzoek samen met kwalitatieve methodes om zo je programma’s nog beter te maken.Besluit


Meer inclusieve diversiteit op de werkvloer heeft tal van voordelen die je bedrijfsgroei stimuleren en ondersteunen. Diversiteit is - en blijft - onontbeerlijk voor je bedrijf. Als je nu niet investeert in inclusie binnen je organisatie dan is het überhaupt nog de vraag of je als bedrijf nog relevant kan blijven. Bovendien is het creëren van een inclusieve bedrijfscultuur een goede manier om de happiness at work en de employee experience van je werknemers te stimuleren. Als je alle stappen goed uitvoert, tilt meer diversiteit en inclusie je bedrijfsgroei en -resultaten naar nieuwe hoogtes.

Hier volgen nog enkele puntjes om in het achterhoofd te houden: - Werken aan een inclusieve bedrijfscultuur is geen sprint, maar een marathon. Volhouden is de boodschap! - Hou het welzijn van je werknemers steeds in het achterhoofd. - Last but not least: school jezelf regelmatig bij over inclusieve bedrijfsculturenHeb je nog vragen of zoek je extra ondersteuning voor het opzetten van jouw project? Je kan ons altijd vrijblijvend contacteren voor een leuke babbel. Wij helpen je graag verder.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page